ترس از دندانپزشکی
یکی از اولین و مهمترین چالشهای مردم برای مراجعه به دندانپزشکی، استرس و ترس از حضور در دندانپزشکی است. ترس از دندانپزشکی شدت و ضعف دارد.
جهت تهیه بیمه دندانپزشکی با مهرازکارت همراه شوید.
موارد مهمی که در این مقاله میخوانید:
===>روش های مقابله با ترس از دندانپزشکی
===>نکاتى براى رفع اضطراب ناشى از ترس دندانپزشکی
روش های کنترل ترس از دندانپزشکی
تحقیقات نشان میدهند که 31% از بزرگسالان (23% مردان و 40% زنان) از بعضی مراحل درمانی دندان وحشت دارند. اما در این میان 24% از افراد حتی از رفتن نزد دکتر دندان پزشک هم هراسان میشوند. تحقیقات جدیدتر در سال 2009 نشان میدهد که نیمی از بزرگسالان از اضطراب متوسط یا شدید رنج میبرند که عمده این ترس از دندان پزشکی به خاطر مرحله تزریق و سوراخ کردن دندان است.
اما چرا کسانی که با میل و رغبت به ورزشهای دردناکی مثل راگبی روی میآورند از یک کار ساده مثل رفتن به دندانپزشکی هراس دارند؟
رییس انجمن بینالمللی کنترل اضطراب و ترس از دندانپزشکی، معتقد است که این موضوع تنها به کنترل کردن احساسات مربوط میشود. یکی از دلایل اصلی این ترس و اضطراب، تجربههای ناخوشایند و دردناک گذشته است. وقتی کسی یکبار تجربه ناخوشایندی از رفتن به دندانپزشکی داشته باشد، در سایر مواقع کنترلی روی احساس ترس و اضطراب خود نداشته و همیشه با این ترس زندگی میکند. موقع بازی راگبی یا بانجیجامپینگ، فرد میتواند احساسات خود را کنترل کند اما به خاطر داشتن یک تجربه تلخ در گذشته، حافظه فرد توان کنترل احساسات را نداشته و از رفتن به دندانپزشکی هراسان میشود.
جهت مشاهده تعرفه تخفیف دندانپزشکی کلیک کنید.
روش های مقابله با ترس از دندانپزشکی
در این قسمت به بررسی راه های مقابله با ترس از دندانپزشکی میپردازیم:
داروهایى براى درد و اضطراب
داروهاى بسیارى مى توانند درد و اضطراب ناشى از اعمال دندانپزشکى را تخفیف دهند. از این داروها مى توان به تنهایى یا همراه با تکنیک هاى آرامش بخشى استفاده کرد.
دارو هاى بىحسى موضعى
دندانپزشکان با سوزنى ظریف این داروهاى مهار کننده درد را در محل عمل تزریق مىکنند. در اغلب موارد دارو در طول چند دقیقه موثر واقع مىشود و براى حدود سه ساعت درد را از بین مىبرد.
امروزه داروهاى لیدوکائین و مپیوکائین رایج ترین دارو هاى مورد استفاده براى این مقصود هستند. بسیارى از دندانپزشکان مقدار کمى اپىنفرین (آدرنالین) را نیز به این داروها مىافزایند. آدرنالین عروق خونى را منقبض مىکند و باعث مىشود اثر داروى ضد درد مدت بیشتر ادامه یابد. البته در بیماران مبتلا به فشارخون بالا یا سایر اشکال بیمارى قلبى-عروقى این مخلوط را نباید به کار برد.
داروهاى ضد اضطراب
دندانپزشک ممکن است پیش از انجام یک عمل بر روى دندان داروهایى براى کاهش اضطراب و آرام کردنتان به شما بدهد. در صورتى که قرار باشد چنین کارى انجام شود لازم است یک ساعت زودتر از زمان موعود به مطب دندانپزشک بروید تا زمان کافى براى تاثیر داروى ضداضطراب وجود داشته باشد.
ضمناً با توجه به اثر خواب آلوده کننده این داروها نباید پس از ویزیت دکتر پشت رل بنشینید.
تسکین هوشیارانه
داروهایى که در این روش مورد استفاده قرار مىگیرند هوشیارى شما را کاهش مىدهند تا درد را حس نکنید، بدون آنکه مانند بیهوشى عمومى تاثیرى بر کارکرد هاى دیگر بدنى مانند تنفس و بلع داشته باشند.دارو هایى از این نوع معمولاً براى تسکین اضطراب مورد استفاده قرار مىگیرند. اما مىتوان آنها را با داروهاى دیگر تخفیف دهنده درد ترکیب کرد. یکى از شایعترین دارو ها از این نوع “اکسید نیترو” است که گاهى آن را “گاز خنده آور” هم مىنامند.
استنشاق گاز خنده آور
این داروى گازى شکل مخلوط با اکسیژن را از طریق ماسک استنشاق مىکنید. اکسید نیترو باعث ایجاد حالتى از آرامش و شلى عضلانى مىشود که فوراً آغاز مىشود و هنگامى که تنفس گاز را متوقف کنید به پایان مىرسد.این دارو عوارض جانبى اندکى دارد و براى اکثر افراد بىخطر است. البته براى اعمال دندانى طولانى تر داروهایى که به صورت داخل وریدى تزریق مىشوند. این موارد انتخابهاى بهترى هستند.در این مورد دندانپزشک شما یک داروى تسکین بخش یا ضداضطراب را با یک داروى ضد درد شبه افیونى و گاهى یک داروى باربیتوراتى مخلوط مىکند. البته تنها دندانپزشکانى که به طور خاص براى این کار آموزش دیدهاند و پروانه لازم را دارند مجاز به انجام این نوع تسکین بخشى اند.
کاهش هزینه ایمپلنت دندان با کارت تخفیف دندانپزشکی مهراز کارت …
بیهوشى عمومى
در این نوع تسکین بخشى شما هوشیار نیستند و نمى توانید به طور مستقل تنفس کنید یا بلع انجام دهید. بیهوشى عمومى معمولاً براى اعمال جراحى دهان و فک به کار مىرود.همچنین در مواردى که اضطراب فرد آنقدر شدید است که انجام اعمال دندانپزشکى معمول را غیر ممکن مىکند ممکن است از این روش استفاده شود.گرچه بیهوشى عمومى براى اغلب افراد خطرى ایجاد نمى کند. اما به هر حال خطر بیشترى نسبت به سایر اشکال تسکین بخشى دارد. تنها متخصصان بیهوشى مىتوانند این روش را به کار ببندند.
روش هاى جایگزین
براى برخى افراد اضطراب به علت دیدن صندلى دندانپزشکى، تحریک کنندگى صداى مته دندانپزشکى، یا ترس از استفراغ یا خفگى ممکن است به همان اندازه نگرانى درباره درد مهم باشد.هیپنوتیسم و تخیل هدایت شده تمرینات آرامش بخشى و مشاوره مى تواند به برطرف شدن اضطراب و ترس کمک کند، براى افرادى که از اعمال دندانپزشکى مضطرب نمى شوند، اما به دلایل مختلف نمى توانند دارو هاى ضددرد را تحمل کنند، رویکرد های زیرمىتوانند به کنترل درد هم کمک کنند.
تخیل هدایت شده (Guided Imagery)
شما مى توانید با تصور درآوردن صحنههاى خوشایند و آرام بخش ذهن تان را از آنچه در دهانتان رخ مىدهد، جدا کنید. به مکانى فکر کنید که خاطراتى خوش از آن دارید و خودتان را به تصور درآورید که به آنجا رفته اید. بر جزییات حسى تمرکز کنید . براى مثال گرماى شن، صداى ملایم آبى که به ساحل برخورد مى کند. آبى درخشان آسمان، یا نوازش باد بر روى صورت تان.
خودتان را رها کنید تا تصوراتى که خلق کرده اید شما را با خود ببرد. هنگامى که آن مکان خوشایند را به خیال درمى آورید آهسته و عمیق نفس بکشید.اگر افکار دیگرى با این تصورات تداخل کرد، آنها را بپذیرید . سپس سعى کنید دوباره به بهشت ذهنى که ساخته اید بازگردید.اگر در روزهاى آینده وقت دندانپزشکى گرفته اید بهتر است چند بارى این کار را تمرین کنید تا موقع انجام اعمال دندانى به راحتى بتوانید صحنه هاى آرامش بخش را به تخیل درآورید.
دو تمرین آرامش بخش ساده:
تا جایى که ممکن است بر روى صندلى دندانپزشکى وضعیت راحتى به خود بگیرید. در حالى که چشم هایتان بسته و عضلاتتان را شل کرده اید. آهسته و عمیق تنفس کنید. یک کلمه کانونى مثلاً “آرام باش” یا “اوم” یا “«آرام” و مانند اینها انتخاب کنید . ضمن انجام تنفس آن کلمه را تکرار کنید، ذهنتان را تا جایى که ممکن است روشن نگه دارید. اگر افکار مزاحمى وارد ذهنتان شد، تمرکزتان را دوباره به تنفس تان و کلمه کانونى معطوف کنید.
دست تان روى شکمتان – درست زیر ناف- بگذارید تا بتوانید بالا و پایین رفتن ملایم شکمتان را هنگام تنفس احساس کنید. هوا را به درون ریه هایتان بفرستید. نفس تان را تا سه شماره حبس کنید. سپس هوا را بیرون بدهید. به اندازه سه شماره مکث کنید. به تنفس عمیق براى چند دقیقه ادامه دهید و بعد از هر دم و بازدم به اندازه سه شماره مکث کنید.
هیپنوتیسم
هیپنوتیسم موثر در مقابله با ترس از دندانپزشکی : هیپنوتیسم براى بسیارى از افراد مى تواند جاى همه اشکال دیگر کنترل درد حین اعمال دندانپزشکى را بگیرد. این شیوه را مى توان براى افرادى که به علت بیمارى هاى مختلف نمى توانند بیهوشى را تحمل کنند هم به کار برد. هیپنوتیسم همچنین براى برطرف شدن ترس از سوزن هاى تزریقى دندانپزشکى موثر است.
خود هپینوتیسم ممکن است شیوه اى عملى باشد:
یک درمانگر متبحر در هیپنوتیسم مى تواند به شما آموزش دهد چگونه خود را وارد یک حالت هیپنوتیسمى کنید.
عوارض مراجعه نکردن به دندانپزشک برای کاهش ترس از دندانپزشکی
نیکولا کورتیز 43 ساله یکی از افرادی است که به دلیل همین ترس و اضطراب، بیش از ده سال به دکتر دندانپزشک مراجعه نمیکرد. او میگوید: وقتی 20 ساله بودم با دنداندرد شدیدی به دکتر دندانپزشک مراجعه کردم. اما داروی بیحسی که دکتر برای من تزریق کرد آنطور که باید اثری نداشت و من در تمام مراحل درد میکشیدم. آنقدر که وقتی مشغول سوراخکردن دندانم بود طاقت نیاورده و جلوی کار دکتر را گرفتم. این یک تجربه دردناک بود. اما بیش از آن احساس حقارتی که بعد از آن از کار خود داشتم مرا آزار میداد. به همین خاطر تا 30 سالگی به هیچ وجه قدم در مطب هیچ دندانپزشکی نگذاشتم.
جهت مشاهده تعرفه تخفیف عصب کشی کلیک کنید.
پیشرفت تکنولوژی دندانپزشکی
هیچ کس دوست ندارد وقتی یک دکتر با مته و سوزن مقابلش ایستاده، کنترل خود را از دست بدهد. مراحل درمان دندان روزبهروز پیشرفتهتر میشود و به همین دلیل بسیاری از افراد که از مراجعه به دندانپزشک می ترسیدند. از مشاهده پیشرفت تکنولوژی در این زمینه شگفت زده شده و به خاطر روشهای درمانی جدید دیگر ترسی از این کار ندارند. با این حال رفتن به دندانپزشکی برای همه این افراد آسان نیست. بعضی از آنها هرگز جرات رفتن و امتحان روش های جدید را پیدا نمیکنند. ممکن است بعضی از این افراد از شدت دنداندرد، علیرغم میل باطنی مجبور به مراجعه به پزشک بشوند اما بهتر است قبل از رسیدن به این مرحله با اضطراب و ترس خود مقابله کنند.
مراجعه به دندانپزشک باتجربه
بهترین پیشنهادی که میتوان به افرادی که ترس از مطب های دندان پزشکی دارند کرد این است که در انتخاب پزشک بسیار دقت کنند. هیچ روش قطعی و مشخصی برای درمان ترس این افراد وجود ندارد. چون هر فرد با بقیه متفاوت است. بعضی از این افراد به آرامبخش نیاز دارند. بعضی دیگر با رفتاردرمانی، درمان میشوند. بهتر است با دقت و صرف زمان، دکتری را انتخاب کنند که به او حس مثبتی دارند و از تجربه و توانایی او مطمئن هستند. پزشکی که واقعا باتجربه و ماهر باشد مسلما احساس این افراد را درک میکند و میداند با آنها چطور برخورد کند.
چطور پزشک ماهر پیدا کنیم؟
سری به وب سایتهای رسمی پزشکان زده و نظر افراد مختلف را درباره اخلاق و عملکرد پزشک مورد نظر بخوانید. بهتر است در این مورد به بررسی یک پزشک اکتفا نکنید.بعضی از پزشکان معتقدند که جلسه اول لزوما زمان درمان نیست و بهتر است ابتدا پزشک و بیمار با هم صحبت کرده و درباره ترسها و نگرانیهای بیمار صحبت کنند و آن موقع دکتر تصمیم بگیرد که چطور میتواند به آن بیمار به بهترین شکل کمک کند.
برای دیدن تعرفه دندانپزشکی اینجا کلیک کنید.
همچنین هزینه جرمگیری دندان را ملاجظه نمائید
نکاتى براى رفع اضطراب ناشى از ترس دندانپزشکی
دندانپزشکى را پیدا کنید با کمک به شما براى کاهش اضطرابتان متعهد باشد. در مورد ترسهایتان با دندانپزشک صحبت کنید. تا در مورد انتخاب هاى درمانى براى درد و اضطراب اطلاع حاصل کنید.
با دندانپزشک تان در مورد یک پیام “توقف” توافق کنید . تا در صورتى که لازم بود دندانپزشک انجام عمل روى دندان را ادامه ندهد و به شما استراحت بدهد.
از نوشیدن نوشابه هاى کافئین دار پیش از رفتن به دندانپزشکى اجتناب کنید. این نوشابه ها ممکن است باعث تحریک پذیرى و عصبى شدن شما شوند.
حتى المقدور قرار دندانپزشکى را در اول روز بگذارید و شب پیش از آن به اندازه کافى بخوابید .
یک عضو خانواده یا یکى از دوستان تان را براى قوت قلب همراه خود ببرید.
یک دستگاه پخش نوار یا سى دى قابل حمل همراه با هدفون به مطب ببرید و با گوش دادن به موسیقى مورد پسندتان پیش و در حین درمان ذهن خودتان را از عمل دندان دور کنید.
از تمرینات آرامش بخشى و تکنیک هاى تخیل هدایت شده استفاده کنید.
به طور منظم براى چکاپ به دندانپزشک مراجعه کنید. ویزیت هاى مکرر از چند طریق به شما کمک مى کند: رابطه خوبى با دندانپزشک برقرار مى کنید. با مواد و تجهیزات دندانپزشکى و اقدامات معمول در مطب آشنا مى شوید. امکان تشخیص زودرس مشکلات دندانى فراهم و بالقوه نیاز به اعمال دندانى گسترده تر برطرف مى شود.
روش هایی براى تسکین درد
امروز، با وجود تکنیک هاى پیچیده بى حسى مى توان تقریباً اطمینان داشت که در مطب دندانپزشکى دردى به سراغ تان نخواهد آمد. گرچه پس از یک عمل دندانى دهان و دندانهاى شما از چند ساعت تا چند روز ممکن است بىحس بماند.
اما شاید با درد و تورم در محل عمل دندانى هم روبه رو شوید در زیر به چند نکته براى رفع این ناراحتى ها اشاره مى کنیم:
- تورم را با به کار بردن یخ پیچیده شده در یک پارچه مرطوب کاهش دهید.
- سوزش و درد به دنبال درمان هاى لثه را با قرقره کردن با محلول رقیق نمک یا سودا و آب تسکین دهید.
- از داروهاى مسکن معمول مثل آسپرین، استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کنید (آسپیرین نباید پس از اعمال جراحى مورد استفاده قرار گیرد.) دندانپرشک شما ممکن است دارو هاى ضددرد قوى تر را به دنبال اعمالى که دردشدیدترى ایجاد مىکنند مانند کشیدن دندان، جاگذارى ایمپلنت و درمان کانال ریشه دندان، تجویز کند.
کارت تخفیف دندانپزشکی
شما با داشتن کارت تخفیف دندانپزشکی مهراز میتوانید کاهش هزینه ۵۰ درصدی تمامی خدمات متنوع درمانی و زیبایی دندان را برای داشتن لبخندی زیباتر و سلامت بیشتر دهان و دندان خود استفاده نمایید. با تهیه کارت تخفیف دندانپزشکی، میتوانید به راحتی فهرستی از دندانپزشکان متخصص را در اختیار داشته و بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنید.
بیمه دندانپزشکی برای ایمپلنت
با در نظر داشتن هزینه های بسیار بالای ایمپلنت دندان، داشتن بیمه دندانپزشکی برای ایمپلنت که بتواند درصد قابل توجهی از هزینه های بالقوه و مرتبط با آن را پوشش دهد قطعا بسیار کمک کننده خواهد بود. شما با داشتن این بیمه میتوانید به بهترین متخصصان ایمپلنت دسترسی داشته باشید و از خدمات با کاهش هزینه 30 درصدی مهراز کارت برای ایمپلنت و همچنین سایر خدمات با کاهش هزینه 50% بهره مند شوید.
بیمه تکمیلی دندانپزشکی
شما با تهیه بیمه تکمیلی دندانپزشکی مهراز مشمول برخورداری از ۵۰ درصد کاهش هزینه خدمات درمانی و زیبایی دندانپزشکی شده و میتوانید از تمامی خدمات دندانپزشکی با هرهزینه ای بدون سقف و محدودیت در سراسر کشور بهره بگیرید. در صورتی که سایر بیمه نامه ها دارای سقف استفاده از خدمات به صورت سالانه هستند. از اصلی ترین مزایای داشتن بیمه تکمیلی دندانپزشکی مهراز این است که میتوانید با اطمینان بیشتری در مورد پوشش هزینههای ناگهانی و گزاف دندانپزشکی خود دست یابید.
10 نظر
بهترین وبسایتی که تاحالا دیدم.ازتون متشکرم
با سلام رضایت شما باعث افتخار ماست متشکر
سلام وقت بخیر من دخترم واقعا از دندون پزشک میترسه و حاضر نمیشه بیاد لطفا راهنماییم کنید اگر یه پزشک خوش برخورد هست در تیمتون معرفی کنید
با سلام فرم در خواست مشاوره رایگان را پرکنید تا کارشناسان در اسرع وقت با شما تماس بگیرند و راهنمایی های لازم را ارجاع دهند.
من خیلی از دندانپزشکی میترسم باید چیکار کنم ؟
با سلام توجه داشته باشید که دندانپزشکان مهراز همه متخصص و با تجربه هستن و البته قبل از شروع به درمان از داروهای بی حسی استفاده میشه پس درد و نگرانی نخواهید داشت دوست عزیز :) https://mehrazcard.com/treatment-expenses/ https://mehrazcard.com/treatment-centers/
خییلی ممنون از اطلاعات مفیدتون.من استفاده بردم واقعا
با سلام ممنون از انتخابتون. خوشحالیم که محتوا براتون مفید واقع شد. در خدمتتون هستیم ?
خیلی عالی بود
وقتی بی حسی تزریق میشه و دردی حس نمیشه چرا باید ترسید