عوارض داروها بر دهان

عوارض داروها بر دهان

عوارض داروها بر دهان

بدون شک درمان های زیادی وجود دارند که برای آن ها مجبورید از داروهای شیمیایی استفاده کنید. اما باید به عوارض داروها بر دهان نیز توجه داشته باشید. این بیماری ها می توانند در هر موردی باشند و فقط بیماری های شدید را شامل نمی شوند. حتی داروهای ساده مربوط به سرماخوردگی هم عوارضی از خواب آلودگی را به همراه دارند.

مثلا گاهی اوقات داروهای مخصوص سرفه می تواند عاملی برای تپش قلب شود یا مثلاً آسپرین عوارض جانبی جدی از جمله خونریزی معده را در فرد نشان می دهد اما واقعا چرا داروها چنین عوارض جانبی را به همراه دارند؟پ

داروهای پیچیده تر عوارض بیشتر !

داروها ساختار بسیار پیچیده ای دارند که از مواد شیمیایی تشکیل شده که باید عملکردهای مختلف بدن را انجام دهند . مولکول هایی مثل هورمون ها معمولا این تنظیمات را انجام می دهند و اگر چیزی وضعیت را آشفته کند، مخصوصاً هنگام بیماری؛ باعث می شود که این هورمون ها دست به کار شوند . گاهی اوقات هورمون ها به دلیل مواد شیمیایی به کار رفته در داروها تعادل خود را از دست می دهند.

اگرچه که علت عوارض جانبی این داروها به همین سادگی ها هم نیست . متاسفانه همیشه دو موضوع پیچیده در این امر وجود دارد . اول این که بدن ما اغلب از مواد شیمیایی یکسانی برای تنظیم پروسه های داخل بدن استفاده می کند.

جهت تهیه بیمه دندانپزشکی با ما همراه باشید

متعادل شدن تنظیمات بدن با داروها

به این معنی که یک دارو باید دوباره تنظیمات بدن را برای تعادل به وجود بیاورد که بعد از مصرف دارو اقدام می کند. مثلاً داروی پردنیزون که برای از بین بردن التهاب استفاده می شود، ممکن است که همزمان فشار خون و قند خون را نیز بالا ببرد که عاملی برای سستی استخوان ها می باشد.

دوم این که این دارو ها همیشه آنگونه که ما می خواهیم، عمل نمی کنند . به این معنا که ممکن است دارو مولکول های غیر مربوط را نیز در زمان مشخص تغییر دهند . مثلاً داروهایی که برای آسیب نخاعی استفاده می شود ، می توانند درد های عصبی را از طریق به کار انداختن سروتونین فعال کنند.

اگرچه این دارو همچنین می تواند باعث تاری دید و خشکی دهان و یبوست نیز شود . همچنین با تحت تاثیر قرار دادن نوروپی نفرین ها باعث می شود که بدن ما دچار خواب آلودگی و بی حالی شود.

مبتلایان به آسیب دیدگی های نخاعی بیشتر در معرض عوارض دارویی هستند.

افرادی که آسیب دیدگی نخاعی دارند ، بیش از بقیه در معرض سختی های ثانویه داروها قرار می گیرند . این افراد ممکن است مشکلات تنفسی ، قلبی عروقی ، مشکلات مربوط به مثانه ، روده، پوکی استخوان و درد در قفسه سینه را تجربه کنند.

نتیجه مستقیم استفاده از این داروها در طول زمان های مختلف می تواند شدیدتر باشد . همچنین امکان تداخل دارویی نیز در افرادی که آسیب دیدگی نخاعی دارند ، بیش از بقیه می باشد که عامل موثری در بروز عوارض جانبی است.

آموزش پیشگیری از بیماری های دهان و دندان

عوارض داروها روی دهان ، لثه و دندان

همه دارو ها چه خوراکی چه تزریقی، چه نسخه ای و چه بی نسخه آثار جانبی متعددی دارند. برخی از داروها تاثیر منفی بر سلامت دهان و دندان می گذارند . رایج ترین عوارض دهانی دارو ها عبارتند از :

خشکی دهان

برخی داروها سبب کاهش میزان بزاق در دهان و خشکی دهان می شوند . کافی نبودن بزاق سبب تحریک و التهاب بافت های دهان و افزایش خطر ابتلا به عفونت، پوسیدگی دندان و بیماری های لثه می شود . از بین بردن علائم خشکی دهان نوشیدن مقدار آب زیاد یا جویدن آدامس بدون قند کمک کننده است.

عفونت های قارچی

ترکیبات کورتونی برخی از انواع اسپری های دهانی در درمان بیماری آسم موجب عفونت قارچی موسوم به کاندیدیازیس دهانی می شوند . برای پیشگیری از این عارضه جانبی بعد از استفاده از اسپری یک لیوان آب را غرغره کرده و دهان خود را بشویید.

التهاب لثه (هایپرپلازی لثه)

برخی از داروها سبب رشد بیش از حد بافت لثه شود. در بیماری «هایپرپلازی لثه» بافت لثه متورم و شروع به رشد می کند. رشد بیش از حد لثه سبب افزایش خطر ابتلا به بیماری پریودنتال می شود . بافت لثه متورم شده به نسوج اطراف صدمه می زند. احتمال ایجاد عوارض جانبی در مردان بیشتر است. پلاک دندانی این خطر ابتلا را افزایش می دهد.

التهاب پوشش داخل دهان (موکوزیت)

موکوزیت یک عارضه جانبه شایع شیمی درمانی و التهاب بافت نرم و مرطوب پوشش دهان و دستگاه گوارش است. موکوزیت باعث تورم دردناک دهان و زبان شده و می تواند به خونریزی و زخم معده، درد و زخم دهان منجر شود و خوردن را دشوار کند.

زخم دهان

به زخم باز که در داخل دهان یا روی زبان رخ می دهد، زخم دهان گفته می شود. زخم های دهان اغلب دارای یک سوراخ در وسط هستند.

تغییر چشایی

برخی داروها حس چشایی را تغییر داده و موجب ایجاد طعم فلز، شوری و یا طعم تلخ در دهان می شوند ، به این تغییر در توانایی بدن «دیسگاسیا یا نارسایی چشایی» گفته می شود. تغییرات طعم و مزه به ویژه در میان افراد مسن رایج تر است.تغییرات طعم موقتی هستند و با قطع دارو حس چشایی باز می گردد.

جایگزین ها و داروهای گیاهی

بسیاری از بیماران اشتباهاً تصور می کنند که داروهای گیاهی بدون ضرر هستند . به همین دلیل برچسب روی آن ها را حاوی لیست بلند بالایی از عوارض جانبی می باشد را مطالعه نمی کنند.

در حقیقت بعضی از این محصولات شامل آلوورا ، جینسینگ ، سیر، چای سبز و غیره هستند که می توانند با داروهای قلبی عروقی تداخل داشته باشند و واکنش هایی را ایجاد کنند.

با وجود این که این داروها طبیعی هستند، اما باز هم خطرات زیادی در پی آن ها وجود خواهد داشت . به همین دلیل بیماران نباید داروهای گیاهی را همراه با داروهای شیمیایی استفاده کنند . در نتیجه بهتر است که در مورد تمام تداخل های دارویی از قبل مطالعه کنید.

تاثیرات متفاوت داروها

یکی از جنبه های جالب داروها این است که تاثیرات آن ها برای اشخاص مختلف متفاوت است . مثلاً داروهای مسکن عوارض جانبی متفاوتی را در افراد مختلف نشان می دهند . ممکن است که یک فرد هیچ عارضه جانبی را در اثر مصرف این مسکن ها احساس نکند اما فرد دیگر به شدت دچار مشکلات شود . اثرات و عوارض جانبی معمولاً به دلایل ژنتیکی افراد اتفاق می افتند زیرا مکانیسم بدنی افراد با یکدیگر متفاوت است.

جهت مشاهده هزینه دندانپزشکی سال کلیک کنید

دقت در میزان مصرف دارو

اگر از اطلاعات درج شده روی داروهای مورد نظر استفاده کنید و دقیقاً طبق تجویز پزشک و یا اطلاعات موجود روی دارو عمل کنید ، قطعاً میزان عوارض جانبی به حداقل خود می رسد . باید سعی کنید که اطلاعات درج شده که مربوط به دارو می باشد را به دقت بررسی کنید.

اگرچه که عوارض جانبی معمولاً ناخواسته و آسیب زا هستند اما گاهی اوقات اثرات مثبتی هم توسط مصرف داروها در فرد دیده می شود .

گاهی اوقات بعضی از داروها عوارض جانبی دارند که باعث افزایش سرعت ریکاوری بعد از آسیب دیدگی های نخاعی می باشد . مثلاً داروهایی مثل ریلوزول برای بیماری صرع ، ایبوپروفن برای کاهش درد، ایماتینیب و تاکسول برای سرطان ، در این زمینه ها مورد تست و آزمایش قرار گرفته اند . مطالعات اخیر نشان می دهد که عوارض جانبی این داروها می تواند به ریکاوری افراد بعد از آسیب دیدگی های نخاعی کمک کند.

کاهش احتمال خطر

ممکن است عوارض داروها بر دهان زمانی که دارو را مصرف می کنید یا میزان آن را تغییر می دهید و یا مصرف آن را قطع می کنید، به وجود بیاید پس همیشه باید به دقت طبق اطلاعاتی که روی دارو درج شده ، استفاده کنید.

جهت استفاده از خدمات دندانپزشکی ارزان با مشاورین مهرازکارت تماس حاصل نمائید.

بیمه دندانپزشکی

بیمه دندانپزشکی مهراز با کاهش هزینه ۵۰ درصدی به عموم مشتریان این اطمینان را به شما میدهد که بتوانید با کمترین هزینه، سلامت دندان های خود را تضمین کنید. همانطور که میدانید هزینه های مرتبط با خدمات دندانپزشکی در دسته گران ترین خدمات درمانی قرار میگیرد. از این رو داشتن یک بیمه دندانپزشکی جهت کاهش هزینه های این خدمات میتواند در این شرایط بسیار کمک کننده باشد. در نتیجه شما میتوانید با انتخاب یک بیمه دندانپزشکی مناسب هزینه های خود را به طرز قابل توجهی کاهش دهید.

بیمه دندانپزشکی

بیمه دندانپزشکی

بیمه تکمیلی دندانپزشکی

شما با تهیه بیمه تکمیلی دندانپزشکی مهراز مشمول برخورداری از ۵۰ درصد کاهش هزینه خدمات درمانی و زیبایی دندانپزشکی شده و میتوانید از تمامی خدمات دندانپزشکی با هرهزینه ای بدون سقف و محدودیت در سراسر کشور بهره بگیرید. در صورتی که سایر بیمه نامه ها دارای سقف استفاده از خدمات به صورت سالانه هستند. از اصلی ترین مزایای داشتن بیمه تکمیلی دندانپزشکی مهراز این است که می‌توانید با اطمینان بیشتری در مورد پوشش هزینه‌های ناگهانی و گزاف دندانپزشکی خود دست یابید.

ارزان ترین بیمه دندانپزشکی

شما میتوانید تنها با پرداخت حق عضویت اولیه تا یک سال از ارزان ترین بیمه دندانپزشکی با عنوان مهراز کارت، بدون پرداخت هیچگونه هزینه جانبی دیگری استفاده نموده و همچنین میتوانید تا ۵ سال متوالی پس از دریافت مهراز کارت با پرداخت یک سوم هزینه اولیه آن را تمدید نمایید. علاوه بر این شما به ازای دریافت خدمات در مراکز درمانی مهراز کارت میتوانید از کاهش هزینه ۵۰ درصد واقعی استفاده نمایید و این در حالی است که بسیاری از مراکز بیمه نهایتا ۱۰ تا ۲۰ درصد از هزینه های دندانپزشکی را پوشش میدهند.

دانلود PDF مقاله

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

  1. سلام من همیشه لبهام خشکه ولی داروی خاصیم مصرف نمیکنم علت چیه

      • admin
      • مهر ۱۹, ۱۴۰۰

      با سلام آب بیشتر مصرف کنید، و حتما به پزشک مراجعه کنید چرا که ممکن است از مشکلات گوارشی باشد.

  2. مصرف انتی هیستامین دارم دهانم خشکه با اب هم برطرف نمیشه چیکارکنم

    1. با سلام مصرف سبزیجات خیلی کمک میکنه بهتون دوست عزیز :)

  3. ممنن خیلی مفید بود

دریافت مشاوره رایگان درمانی

.

دریافت مشاوره رایگان درمانی

.