تبخال لب چیست ؟ آیا واگیردار است؟
تبخال لب و همه تبخالهایی که در نقاط مختلف بدن ما به وجود میآیند، ریشه در ویروس دارند. ویروس “هرپس سیمپلکس” که وقت ورود به بدن تبخال ایجاد میکند و بیشتر در نقاطی این کار را انجام میدهد که مرطوب و مخاطی هستند، نقاطی مثل دهان و بینی و اعضای تناسلی. لبهای ما هم به دلیل مرطوب بودنشان مکان خیلی خوبی برای رشد ویروس هرپس هستند. هرپس نوع یک در دهان ما تبخال میسازد، یک عارضه پوستی غیرخطرناک ولی آزاردهنده که معمولا در کمتر از دو هفته از بین میرود. دو هفتهای که باید در طول آن مراقب وسایلی که استفاده میکنیم، غذاهایی که میخوریم و افرادی که با آنها روبوسی میکنیم باشیم.
جهت استفاده از خدمات بیمه دندانپزشکی با مشاورین مهرازکارت تماس حاصل نمائید
تبخال: حاصل یک ویروس پنهان
حتما شما هم شنیدهاید که تبخال لب بر اثر یک حمله عصبی یا کابوسهای شبانه خودش را نشان میدهد. این گفته تا حدود زیادی درست است، البته علت اصلی تبخال لب شما، کابوسی نیست که شب پیش دیدهاید بلکه ویروس هرپس سیمپلکس یا HSV آن را ایجاد میکند. این ویروس از طریق بوسیدن، تماس پوستی، غذا خوردن در یک ظرف، استفاده از وسایلی مثل حوله یا ریش تراش مشترک و… به بدن فرد منتقل میشود و ممکن است تا مدتها خودش را نشان ندهد.
برای همین بیشتر افرادی که هرپس سیمپلکس را در بدن خودشان دارند، در واقع تنها وقتی متوجه ابتلایشان میشوند که روی جایی از بدنشان تبخال ببینند، از جمله روی لب. این ویروس بر اثر ورود بعضی از مواد غذایی خاص به بدن، تب و بیماری، آلرژی، سرماخوردگی، قاعدگی، تغییرات هورمونی، بارداری و استرس و اضطراب فعال میشود و خودش را به شکل تبخال لب یا دیگر قسمتها نشان میدهد.
برای دیدن تعرفه دندانپزشکی اینجا کلیک کنید.
تبخال به شدت مسری (واگیردار) است!
تبخال، به ویژه وقتی روی قسمتهای آشکار بدن مثل لب، پوست دست و صورت یا بینی باشد به شدت واگیردار است بنابراین اگر با فردی در تماس هستید که روی لبش تبخال دارد بهتر است او را نبوسید و مطمئن شوید که قاشق و چنگال و ظرف غذایش کاملا از شما جدا هستند. علاوه بر این وسایلی که با تبخال لب خودتان تماس داشتهاند را بهتر است دیگر استفاده نکنید. مثلا رژ لب یا پمادی که به لبتان زدهاید را دور بیاندازید و با حولهای که استفاده کردهاید دیگر صورتتان را خشک نکنید.
وقتی هرپس سیمپلکس وارد بدن میشود دیگر بیرون نمیرود. این ویروس از دهان به سیستم عصبی مرکزی میرود و همان جا میماند تا با حمله بعدی دوباره خودش را نشان بدهد. برای همین بسیاری از افرادی که به کل سابقه ابتلا به تبخال را ندارند (مثلا تا سی سالگی هیچ تبخالی نزدهاند)، بعد از اولین تجربهشان مدام تبخالهای دیگری را در لب یا بینی تجربه میکنند.
جهت تهیه بیمه دندانپزشکی با ما همراه باشید
علائم
بسیاری از افراد، تبخالهای روی لبشان را حتی قبل از بیرون آمدن حس میکنند. وقتی قسمتی از لب شما در حال تبخال زدن است، در آن قسمت سوزش، خارش و بیحسی دارید و اولین علائم تورم هم همان جا ظاهر میشوند. علاوه بر این در هنگام بروز تبخال، ممکن است دمای آن قسمت بالا برود. سردرد، مشکلات بلع، تورم لب و زخم روی آن هم از دیگر علائم تبخال هستند. بازی کردن با بافت تبخال یا کندنش میتواند آن را گسترده کند و البته بسیار دردناک است، بنابراین بهتر است با آن کاری نداشته باشید تا خودش از بین برود، یا با تجویز دکتر پوست از پماد استفاده کنید.
جهت استفاده از خدمات دندانپزشکی ارزان با مشاورین مهرازکارت همراه شوید.