بیماری بافت اطراف دندان چیست؟
دندانهای شما برای یک عمر باید کار کنند. و با مراقبت مناسب از پس این کار بر میآیند. و این به معنای مسواک زدن روزانه و تمیز کردن بین دندانها در طول روز و پاکسازی صحیح و منظم دندانها است. تا از بیماری بافت اطراف دندان جلوگیری شود. بیماریهای بافتهای نگهدارنده اطراف دندان علت عمده از دست رفتن دندانها در بزرگسالان است. ولی میتوان از این بیماریها پیشگیری کرد.
بیش از نیمی از افراد بالای ١٨ سال حداقل در مراحل اولیه زندگی تا حدی درگیر بیماری بافتهای نگهدارنده اطراف دندان هستند. پس از 35 سالگی، تقریباً سه چهارم بزرگسالان دچار نوعی بیماری بافت اطراف دندان میباشند. با این همه، بیماریهای بافت اطراف دندان میتواند در هر سنی اتفاق بیافتد. حتی کودکان پنج یا شش ساله هم میتوانند علائم بیماریهای بافت اطراف دندان را نشان دهند. برای پیشگیری از این بیماریها لازم است بدانید چه عواملی باعث ایجاد این نوع بیماریها میشود. عادات بهداشتی خوبی برای حفظ سلامت دهان و دندان خود داشته باشید. و تحت مراقبت منظم قرار گیرید.
بافتهای نگهدارنده اطراف دندان یعنیPeriodental از دو واژه یونانی به معنای«اطراف دندان» تشکیل شده است. بافتهای نگهدارنده اطراف دندان میتوانند به انواع مختلفی از بیماریها مبتلا شوند. که همگی در اثر عفونت باکتریایی لثهها، استخوان و رباط هایی که از دندان حمایت کرده. و آنها را در داخل آرواره نگه میدارند، به وجود میآیند. بیماریهای بافتهای نگهدارنده اطراف دندان معمولاً بدون درد بوده. و ممکن است پیشرفتی آهسته یا کاملاً سریع داشته باشند. بدون معاینه منظم دندانها ، ممکن است تا مدت ها و تا زمان آسیب شدید بر لثهها و استخوانهای آرواره از بیماری بافتهای نگهدارنده اطراف دندانهای خود مطلع نشوید. و آنگاه دیگر از دست رفتن دندان غیر قابل اجتناب خواهد بود.
***جهت تهیه بیمه دندانپزشکی با مشاورین مهراز کارت همراه شوید***
موارد مهمی که در این مقاله میخوانید:
===>سایر عوامل موثر در بیماری های بافت های دندان
===>علائم بیماری های بافت های دندان
===>تشخیص بیماری
علل بیماری های بافت های دندان
بیماریهای بافتهای اطراف دندان در اثر انواعی از باکتریهای موجود در پلاک( Plaqueلایه چسبنده بی رنگی از باکتری ها که بطور مداوم بر روی دندان ها تشکیل میشود) بوجود میآید. این باکتریها سمومی (Toxins) از خود ترشح میکنند. که لثهها را تحریک کرده و منجر به از هم گسیختگی اتصال بافتهای لثه به دندانها میشود. به مرور زمان این سموم میتوانند بافتهای لثه را از بین برده. و با پیشرفت عفونت به ضایعات استخوانی منجر شوند.
بعلاوه، پلاکی که از روی دندان برداشته نمیشود میتواند با مواد دیگر ترکیب شده و به رسوب سخت و متخلخلی به نام جرم دندان (Calculus) یا باره مبدل میشود. جرم روی سطح دندان و بالای خط لثه ممکن است در بیماریهای بافتهای اطراف دندان دخالتی نداشته باشد. اما وجود جرم بر روی سطح ریشه دندان و زیر لثهها برداشتن پلاک و باکتریهای جدید را دشوارتر میسازد. برخلاف پلاک که خودتان میتوانید آن را از سطح دندان بردارید، فقط دندانپزشک یا بهدار دهان و دندان میتواند جرم یا باره دندان را بر طرف کند.
پر کردن دندان با جدیدترین روش ها با مهراز کارت
انواع بیماری های بافت های دندان
شکلهای مختلفی از بیماریهای لثهای و بافتهای اطراف دندانی وجود دارد. که شایعترین آنها عبارتند از: التهاب لثه (Gingivitis) و التهاب بافتهای نگهدارنده اطراف دندان (Periodontitis). التهاب لثه (ژنژویت) اولین مرحله ی بیماریهای بافتهای اطراف دندان بوده و قابل برگشت است. با این وجود، در صورت عدم معالجه ممکن است به بیماری وخیم تری منجر شود. پریودنتیت یا التهاب بافتهای اطراف دندان مراحل پیشرفتهتر بیماری های بافتهای اطراف دندان است. در این حالت لثهها، استخوان و سایر ساختارهایی که از دندانها محافظت میکنند، آسیب میبینند. ممکن است دندانها شل شده و بیفتند یا احتیاج به کشیدن پیدا کنند. در این مرحله برای پیشگیری از ضایعات دندانی به درمانهای پیچیدهتری احتیاج است.
سایر عوامل موثر در بیماری های بافت های دندان
- اگر چه بیماریهای بافتهای اطراف دندان در اثر پلاک ایجاد میشود، تعدادی از عوامل دیگر میتوانند احتمال خطر ، شدت و سرعت پیشرفت این بیماریها را افزایش دهند.
- افرادی که تنباکو میکشند یا میجوند در مقایسه با کسانی که اصلا تنباکو مصرف نمیکنند به احتمال بیشتر و با شدت بیشتری دچار بیماریهای بافت اطراف دندان میشوند.
- پلها (bridges) و نامرتبی دندانها و پرشدگیهای ناقص و یا نامناسب، دندان ها همگی در انباشتگی پلاک و افزایش احتمال ایجاد بیماری های بافت های اطراف دندان دخالت دارند.
دیگر عوامل موثر و مهم
- عاداتی که در آن فشار زیادی به دندانها وارد میآید، مثل دندان قروچه کردن یا سائیدن دندانها نیز ممکن است روند تخریب استخوانهای حمایت کننده را تسریع بخشد.
- رژیم غذایی نامتعادل ممکن است باعث شود که بیماریهای بافت اطراف دندان با سرعت بیشتری پیشرفت کند یا شدت بیماری افزایش یابد. تحقیقات نشان میدهند که رژیم غذایی نامتعادل باعث میشود بافتهای دهان مقاومت کمتری نسبت به عفونت داشته باشند.
- حاملگی یا استفاده از قرصهای پیشگیری از بارداری، با افزایش سطح هورمونی باعث واکنش حساس تر بافتهای لثه نسبت به سموم آزاد شده از پلاک و تسریع رشد برخی باکتری ها میشود. لثهها به احتمال بیشتری قرمز، دردناک و متورم شده به آسانی خونریزی میکنند.
- بیماریهای سیستمیک مثل ایدز یا دیابت میتوانند مقاومت بافتها را نسبت به عفونت کاهش داده بر وخامت بیماریهای اطراف دندان بیفزایند.
- داروها: استروئیدها، برخی انواع داروهای ضدتشنج، داروهای ضدسرطان و برخی بلوکرهای کانال کلسیم و بسیاری از داروهای دیگر لثهها را تحت تأثیر قرار میدهند. اطلاع پزشک از داروهایی که شما مصرف میکنید، بسیار مهم است. بنابراین، در مواقع لزوم از آوردن سابقه طبی خود اطمینان حاصل کنید. در حالی که همه این عوامل میتوانند در احتمال خطر یا شدت بیماریهای بافتهای اطراف دندان دخالت داشته باشند، خود عامل ایجاد کننده این بیماری ها نیستند. حتی اگر شما یک یا چند تا از این عوامل را دارا باشید، هنوز با عمل کردن به توصیه دندانپزشک و کنترل پلاک میتوانید از بهداشت دهانی خوبی برخوردار باشید.
علائم بیماری های بافت های دندان
- لثههایی که به آسانی خونریزی میکنند.
- لثههای قرمز ، متورم یا دردناک
- لثههایی که از دندانها عقب نشینی کردهاند.
- بیرون زدن چرک از بین دندانها و لثهها هنگام فشار دادن لثهها
- بدبویی یا بدمزگی دائمی دهان
- فاصله افتادن یا لق شدن دندانهای دائمی
- هر نوع تغییر در جفت شدن دندانهای بالا و پایین هنگام گاز زدن
با این همه، ممکن است شما دچار بیماریهای بافتهای اطراف دندان شوید. و در عین حال هیچیک از این علائم را نداشته باشید. اکثر مردم با وجود ابتلا به بیماریهای بافتهای اطراف دندان دردی احساس نمیکنند. به همین دلیل معاینات عمومی منظم شامل بررسی و امتحان بافتهای اطراف دندان اهمیت دارد.
همچنین مطالعه نمائید: هزینه جرمگیری دندان
تشخیص بیماری های بافت های دندان
دندانپزشکان با معاینههای دندانپزشکی منظم میتوانند بیماریهای بافتهای اطراف دندان را در مراحل اولیه، قبل از صدمه غیر قابل برگشت استخوانها و دندانها تشخیص دهند. این بیماریها پیشرونده بوده و در بدو امر علائم ناراحت کننده ای ایجاد نمیکنند تا در مورد وجود مشکل به شما هشدار دهند.
با این وجود، درد در مراحل پیشرفته و یا در بیماریهای با پیشرفت سریع ممکن است رخ دهد. بنابراین، آنقدر صبر نکنید که دندان درد به سراغتان بیاید. دندانپزشک در طول معاینات عمومی، لثههای شما را از نظر مشکلات بافتهای اطراف دندان معاینه میکند و با استفاده از وسیلهای به نام سوند پریودونتال بررسی میکند که آیا بافت لثه اتصال خود را از دندان از دست داده یا نه و آیا شیار بین لثهها و دندانها عمیق شده است یا خیر. عمق این پاکت ها را میتوان به کمک این وسیله اندازه گیری کرد. دندانپزشک شما ممکن است نیاز به گرفتن عکس رادیوگرافی پیداکند تا ببیند آیا استخوان ها تخریب شدهاند یا خیر.
آموزش پیشگیری از بیماری های دهان و دندان …
تشخیص بیماری
در صورت تشخیص بیماری بافتهای اطراف دندان، دندانپزشکتان، برنامه درمانی را شروع میکند. یا شما را به یک پریودنتیست ارجاع میدهد. پریودنتیست کسی است که در تشخیص، پیشگیری و درمان بیماریهای بافتهای اطراف دندان تخصص دارد. نخستین قدم معمولا یک پاکسازی کامل است که ممکن است شامل جرم گیری برای برداشتن پلاکها و جرم زیر لثه باشد. ریشههای دندان را نیز میتوان برای هموار کردن سطح ریشهها پرداخت کرد. تا بافت لثه مجاور دندانها ترمیم گردد.
در برخی موارد به هم جفت شدگی دندانها (Occlusion) ممکن است احتیاج به تنظیم کردن داشته باشد. برای کمک به کنترل رشد باکتریهای زیر لثه که از خود سم تولید کرده و باعث التهاب بافتهای اطراف دندان میشوند، استفاده از لیزر یا شستشو با مواد ضدعفونی کننده توصیه میشود.
در صورت پیدایش پاکتهای عمیقتر ( بیش از ۴ تا ۶ میلی متر ) ممکن است به عمل جراحی احتیاج شود. این برای دندانپزشک یا بهدار دهان و دندان مشکل است که پلاک و جرم را بطور کامل از پاکتهای عمیق پاک کند. بیماران به ندرت ممکن است بتوانند آنها را تمیز و عاری از پلاک نگه دارند.
برای دیدن تعرفه دندانپزشکی اینجا کلیک کنید.
ایجاد عفونت و تخریب استخوان
باقی گذاردن پاکتها زمینه را برای ایجاد عفونت و تخریب استخوان فراهم میکند. در صورت عمیق بودن پاکت ها و تخریب استخوانی ممکن است به عمل جراحی (Flap Surgery) احتیاج شود. تا دندانپزشک با دسترسی به ریشه دندان ها بتواند جرم، پلاک و بافتهای بیمار را به طور کامل بردارد. در این تکنیک لثه را از روی استخوان بلند کرده و سپس در محلی جدید یا در وضعیتی جدید از نو بخیه میزنند تا تمیز نگه داشتن آن راحت باشد.
***جهت تهیه بیمه تکمیلی دندانپزشکی با مشاورین مهراز کارت همراه شوید***
کارت تخفیف دندانپزشکی
شما با داشتن کارت تخفیف دندانپزشکی مهراز میتوانید کاهش هزینه ۵۰ درصدی تمامی خدمات متنوع درمانی و زیبایی دندان را برای داشتن لبخندی زیباتر و سلامت بیشتر دهان و دندان خود استفاده نمایید. با تهیه کارت تخفیف دندانپزشکی، میتوانید به راحتی فهرستی از دندانپزشکان متخصص را در اختیار داشته و بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنید.
خرید بیمه دندانپزشکی
شما میتوانید با خرید بیمه دندانپزشکی مهراز از کاهش هزینه ۵۰ درصدی واقعی برای تمامی خدمات درمانی و زیبایی دندانپزشکی خود بره مند شوید. همچنین از مزایای خرید کارت تخفیف دندانپزشکی مهراز میتوان به امکان استفاده از خدمات بلافاصله پس از صدور کارت اشاره کرد. همچنین امکان مراجعه به نزدیکترین مراکز درمانی در سراسر کشور جهت استفاده از خدمات را خواهید داشت. برای دریافت این بیمه میتوانید از طریق سایت و شبکه های اجتماعی و یا به صورت حضوری و تلفنی نیز اقدام نموده و در سریع ترین زمان ممکن بیمه نامه خود را در محل مورد نظرتان دریافت نمایید.
بیمه تکمیلی دندانپزشکی
شما با تهیه بیمه تکمیلی دندانپزشکی مهراز مشمول برخورداری از ۵۰ درصد کاهش هزینه خدمات درمانی و زیبایی دندانپزشکی شده و میتوانید از تمامی خدمات دندانپزشکی با هرهزینه ای بدون سقف و محدودیت در سراسر کشور بهره بگیرید. در صورتی که سایر بیمه نامه ها دارای سقف استفاده از خدمات به صورت سالانه هستند. از اصلی ترین مزایای داشتن بیمه تکمیلی دندانپزشکی مهراز این است که میتوانید با اطمینان بیشتری در مورد پوشش هزینههای ناگهانی و گزاف دندانپزشکی خود دست یابید.
۹ نظر
سلام من لثه هام بادکردن انتی بیوتیک بخورم کافیه؟
با سلام خیر، بهتر است دلیل تورم را جویا شوید و از ریشه درمان کنید.
سلام من دندانم عفونت کرده بود به دکتر مراجعه کردم برطرف شد اما لثم سیاه شده چیکار کنم:(
با سلام در صورتی که عفونت به طور کامل از بین رفته باشه رنگ لثه به مرور زمان به حالت قبل برمیگرده و جای نگرانی نیست.
سلام چجوری میشه کارت شما رو تهیه کرد؟
با سلام جهت تهیه مهراز کارت میتونید روی سایت ثبت نام کنید و یا به صورت تلفنی اقدام کنید دوست عزیز ?
سلام دندانی اگر جلو باشه با ارتودنسی بهتر میشه؟
با سلام بله. قطعا این مورد با انجام ارتودنسی قابل درمان خواهد بود. https://mehrazcard.com/dental-orthodontic-prices/
مطلب مفیدی بود ممنون